10-01-2019

Wat is er mis met een lage autopremie?

Bij het kiezen van een autoverzekering let je vooral op de premie. En dat is best logisch. Of toch niet? Waar moet je dan nog meer mee rekening houden? 

Je wilt jouw auto zo goed mogelijk verzekeren tegen een zo laag mogelijke premie. Daar ben je niet uniek in, dat wil iedereen namelijk. En wanneer je de autoverzekering dus uitkiest op grond van de lage premie is dat eigenlijk ook eenvoudig. Gewoon even vergelijken en klaar.

Toch kan dat riskant zijn. Want pas wanneer er schade is zal duidelijk zijn wat je eigenlijk gekozen hebt. En precies daarom is advies belangrijk. Wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Stem de dekking goed af op jouw auto en jouw portemonnee

De goedkoopste autoverzekering is natuurlijk de WA-autoverzekering. Die biedt alleen dekking tegen schade aan anderen. Voor een auto met een geringe waarde kan dit de juiste verzekeringsvorm zijn.
Maar wanneer je over veel schadevrije jaren beschikt zal het al snel aantrekkelijk worden te kiezen voor een wat ruimere dekking. Want de hoge no-claimkorting zorgt ervoor, dat de ruimere dekking ineens niet zoveel extra meer kost. Daardoor komt al snel een WA + beperkt casco binnen bereik. Zodat bij schade door ruitbreuk, stormschade en bij diefstal ook een afdoende vergoeding mogelijk wordt.

En voor een (redelijk) nieuwe auto is natuurlijk de WA + volledig casco de verstandigste keuze.

Ga slim om met schadevrije jaren

Bij het aanschaffen van een tweede auto kun je bij veel verzekeraars gebruik maken van de 'tweede auto' regeling. Dat wil zeggen dat je met de tweede auto mee kunt liften op de opgebouwde schadevrije jaren in de andere autoverzekering. De verzekeraar geeft jou geen schadevrije jaren cadeau, maar wel de korting die daarbij hoort. Een andere mogelijkheid is om schadevrije jaren in te zetten voor het motorrijtuig waarmee je de grootste besparing kunt behalen. Je hebt bijvoorbeeld een oude camper die WA verzekerd is. In de polis zitten 10 schadevrije jaren. Daarnaast heb je een WA + volledig casco verzekerde auto met maar twee schadevrije jaren. Het kan slim zijn om de jaren over te zetten naar de autoverzekering. Dat kunnen wij voor jou regelen.

Let ook op de voorwaarden van de autoverzekering

Kleine verschillen in de polisvoorwaarden kunnen bij schade een groot verschil maken. Neem bijvoorbeeld de nieuwwaarderegeling. Autoverzekeringen met deze regeling in de voorwaarden gaan bij schade uit van de nieuwwaarde van de auto. Bij een kostbare schade kan dit een groot verschil maken in de hoogte van de uitkering. Verder bestaan er toch stevige verschillen in het afwikkelen van schades. Sommige verzekeraars accepteren alleen herstel met gebruikte onderdelen. Andere verzekeraars verplichten je vooraf geselecteerde herstelbedrijven te kiezen. En dan zijn er ook nog verzekeraars die eenvoudige schades gevolgen laten hebben op de korting, waar andere verzekeraars daar niet zo moeilijk over doen. Zoals ruitschades. Verkeerde beslissingen kunnen daar directe gevolgen hebben op de opgebouwde no-claimkorting. 

Het maakt dus nogal wat uit of je gelijk kiest voor de laagste premie, of dat we eerst even samen nagaan wat een goede keuze zou kunnen zijn. 

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens