13-02-2019

Gooi de dure lening de deur uit.

Mensen met een (persoonlijke) lening kunnen vaak heel wat voordeel behalen door die over te sluiten. Want er zijn heel wat banken die de schuld wel willen overnemen. En soms dus goedkoper. 

Voor een lening met een leenbedrag van een paar duizend euro zit je al snel op 9 procent rente of zelfs nog meer. Zijn de leenbedragen hoger, dan hanteren de meeste banken vaak lagere percentages. Moet je dus maar méér gaan lenen? Nee natuurlijk niet. Er zijn namelijk ook andere manieren om een lening beter betaalbaar te maken.

Kun je met de lening overstappen naar een andere bank?

Meestal is dat mogelijk. De nieuwe kredietverstrekker gaat in dat geval de huidige lening aflossen en vanaf dat moment leen je dus bij de andere bank. Bij een doorlopend krediet zal dat bovendien doorgaans geen kosten met zich meebrengen. Bij een zgn. 'persoonlijke lening' vaak echter wel! En de hoogte daarvan bepaalt mede of dit overstappen lonend is of niet. 
Dat wil nog niet zeggen dat het overstappen geen voordeel op zal leveren. Want bij een groot renteverschil kan het voordelig renteverschil vaak zelfs heel wat groter zijn dan het bedrag dat je aan kosten kwijt bent. 

Bij betalingsachterstanden is het overstappen lastig

Leningen waarop een achterstand bestaat in de maandelijkse betalingen lopen bij dit proces wel tegen problemen aan. Achterstanden worden namelijk geregistreerd bij het BKR en de nieuwe bank zal, voordat de nieuwe lening akkoord is, altijd eerst bij het BKR kijken wat het betalingsgedrag op de oude lening is geweest.
Het kan iedereen een keer gebeuren dat een betaling achterwege blijft doordat er soms even onvoldoende saldo op de bankrekening stond. En dat ook niet gelijk een negatieve registratie bij het BKR betekenen. Dat gebeurt pas als het om een achterstand gaat van meer dan 60 dagen.

De maandelijkse besparing kan groot zijn

Voor een persoonlijke lening met een leenbedrag van 4.000 euro betaal je 10 procent bij één van de grote Nederlandse banken. Met een looptijd van 5 jaar komen de maandlasten dan neer op 84 euro. Met enig speurwerk kun je bij een andere bank terecht tegen een tarief van 6,5 tot 8 procent. En dat renteverschil kan dus een stevige besparing betekenen. Het loont dus zeker na te gaan hoe groot de verschillen zijn. 

Gaat de nieuwe bank jou accepteren?

Dat is inderdaad de vraag, maar het antwoord krijg je alleen maar door het te proberen. Als het niet lukt, blijft de huidige lening ongewijzigd doorlopen. Het is één keer alles aanvragen en de stukken aanleveren. Nadat de nieuwe lening afgesloten is, ga je besparen. Het kost je nu even moeite, maar je krijgt er meer bestedingsruimte voor terug.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens