11-12-2018

Eindejaarstips, om 2018 goed af te sluiten

Wil je op de valreep nog wat voordeeltjes meepakken in 2018? Lees dan deze financiële tips. En ga financieel gezonder het nieuwe jaar in.

Doorgaans heb je weinig meer aan eindejaarstips wanneer ze gegeven worden vlak voor de jaarwisseling. Daarom delen we ze alvast vroeg in december. Ze leveren een fiscaal voordeel op, ze geven een besparing op verzekeringen of ze geven een besparing op andere kosten. Hoe dan ook er zitten interessante voorstellen bij.

Tip #1 – Laat geld nog in 2018 rollen

Deze tip is voor particulieren en ondernemers die een vermogen hebben van 30.000 euro of meer. Over het meerdere betaal je belasting, namelijk de vermogensrendementsheffing. Sta je op het punt om duizenden euro’s uit te geven? Doe het dan nog in 2018. Want over alles wat je eind dit jaar 'minder' aan vermogen hebt, hoef je ook geen vermogensrendementsheffing te betalen. 
Natuurlijk ga je niet speciaal geld uitgeven ter voorkoming van een heffing. Maar als je toch al van plan was.....
Met een vermogen tot ongeveer honderdduizend euro betaal je 0,58 procent belasting in 2019. Bezit je meer dan een ton, dan is de heffing hoger.

Tip #2 – Ga je een dure elektrische auto leasen? Sla in 2018 nog toe

Je koopt liever geen auto meer in de laatste maand van het jaar. Want in januari is de auto op het ook gelijk al één jaar oud. En dat merk je in de toekomst wanneer je die auto weer wilt gaan inruilen.
Maar wanneer je wilt leasen gaat dit verhaal dit keer niet op. Ga je voor een elektrische zakelijke leaseauto met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro? Sla dan dit jaar nog toe. Want in 2018 kun je nog profiteren van een bijtelling van 4 procent. Voor de duurdere elektrische auto’s gaat de bijtelling vanaf 2019 namelijk naar 22 procent. Dat maakt nogal een verschil bij een hoge cataloguswaarde.

Tip #3 - In 2018 nog even een flinke verbouwing aan de woning

Slecht nieuws voor kopers van een opknapwoning. Per volgend jaar gaat het lage BTW-tarief van 6 procent omhoog naar 9 procent. De nota van de aannemer valt volgend jaar dus hoger uit. Dit geldt trouwens ook voor de boodschappen. Maar bij een verbouwing en het uitbesteden van het schilderwerk gaat het vaak om hoge bedragen, dus misschien kun je voor de komende weken nog een klus uitzetten bij een professional.

Tip #4 – Gooi dit jaar nog jouw pensioentekort (deels) dicht

Afhankelijk van jouw pensioenopbouw kun je nog dit jaar een lijfrentestorting doen. Dit geeft jou een aftrekpost voor 2018, en je bouwt weer een extraatje op voor na jouw pensionering. Vooral voor werknemers en zelfstandigen die geen pensioen opbouwen kan dit verstandig zijn. Temeer daar lijfrentestortingen heel wat jaren nodig hebben om echt te kunnen groeien. Vroeg mee beginnen dus. 

Tip #5 – Welke zorgkosten verwacht je in 2019?

Gedurende het jaar kun je de meeste verzekeringen nog aanpassen, maar voor de zorgverzekering lukt dat meestal niet. Dus kies vóór 1 januari 2019 de zorgverzekering die het beste op jouw verwachte zorgkosten aansluit. Krijgen de minderjarige kinderen bijvoorbeeld een beugel in 2019? Kijk nog dit jaar of de zorgverzekering een vergoeding geeft voor deze kosten. Hier heb je namelijk in de meeste gevallen een aanvullende zorgverzekering voor nodig.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens